Produkt v našej ponuke
Trenolin Bouquet PLUS DF
TRENOLIN Bukett PLUS DF
- pektolytický enzým na uvoľnenie arómy z hrozna, muštu a v dokvášajúcom víne
TRENOLIN Bukett PLUSDF je určený na odbúranie pektínu v rmute a mušte. Okrem toho sa vyznačuje betaglukozidázovou aktivitou, pomocou ktorej sa uvoľňujú do vína špecifické viazané aromatické komponenty (terpény). Uvoľnením prirodzených terpénov z aromatických odrôd hrozna, sa vína stávajú aromaticky silnejšie a plnšie. Najvýraznejšie je to pri aromatických odrodách ako napr. Tramín, Iršay, Muškát, Müller Thurgau, Rýnsky rizling apod.
Použitie a dávkovanie:
Najlepším okamihom na použitie enzýmu je doznievajúce kvasenie. Doporučená dávka 10ml/hl sa môže priamo pridať do dokvášajúceho mladého vína. O premiešanie sa postará doznievajúca kvasná aktivita kvasiniek. Požadované množstvo enzýmu sa rozpustí v cca. 5 násobnom množstve vína a vleje sa do kvasnej nádoby. Použitie v mladom víne je tiež možné, ale teplota vína by nemala klesnúť pod 15oC. Enzým nedoporučujeme používať pri výrobe červených vín, pretože pôsobením enzýmu môže dôjsť ku strate farebnosti.
Použitie produktu - TRENOLIN Bukett DF
- TRENOLIN Bukett DF
Buket zdravého vína je determinovaný buketnými látkami nachádzajúcimi sa vo východzej surovine, t. j. v hrozne. Tietobuketné látky sú v hrozne pevne viazané, a pri bežnom spracovaní sa do muštu dostávajú v obmedzenom množstve. Enzýmy s betaglukozidázovou aktivitou, sa nachádzajú aj v hrozne. Ich koncentrácia je však taká nízka, že požadovanýefekt získania arómy je možný ich pôsobením počas dlhšieho času, t.j. odležaním rmutu počas niekoľkých dní. Tentospôsob je však nevýhodný z hľadiska nutného sírenia rmutu a extrakcie nežiadúcich polyfenolických látok, ktoré potomvo víne spôsobujú problémy so stabilitou a senzorikou. Nezanedbateľné je aj nebezpečenstvo mikrobiologickejkontaminácie muštu. Najvýhodnejším riešením je použitie preparátu Trenolin Bouquet PLUS, čím sa odstránia nežiadúce vedľajšie účinky nakvášania rmutu.
Ďalšie užitočné odkazy:
